16 Mayıs 2014 Cuma

TWSBI Diamond 540 Amber w/ Pelikan Edelstein Amber Ink


Cult Pens ile tanışmama vesile olan güzide kalem TWSBI Diamond 540 Amber Demonsrator dolma kalem ile karşınızdayım. Twsbi kalemlerin en önemli özelliği kullanıcılarının onları tamamen sökmesine olanak veren mekanizmalarıdır.

Kalemin her ne kadar kolay sökülebilir olduğundan bahsedilse de Cult Pens sitesinde bu kalemleri sökerken oluşabilecek hasarların kullanıcının sorumluluğunda olduğundan bahsederek aba altından sopa gösteriyor. Benim de açıkçası şu aşamada sökmek takmakla ilgili bir isteğim yok. bu sebeple rahatım yerinde.


Cultpens.com sitesinden yaptığım ilk alışverişte sepetime gözüm kapalı eklediğim bu güzellik pistonlu mürekkep doldurma mekanizmasına sahip bu haliyle bile ilgili dolma kalem kullanıcılarına hitap ediyor, zira ben şu ana kadar yakın çevremde elleri mürekkep lekesi olan ilkokul öğretmenimi hatırlıyorum, yani pistonlu dolma kullanan "entourage"ım pek yok. Kalem şeffaf ve sade bir pleksiglass kutu içerisinde sunuluyor. bu kutu kraft kağıttan yine oldukça sade bir karton ile koruma altına alınmış, kutuyu sabit tutan poliüretan malzemeden mamul koruma astarları da kalemin Taiwan - İngiltere - bulunduğunuz ülke arasında size güvenle gelmesini sağlıyor.




Kutunun içerisindeki beyaz plastik gövdenin altında  kalemin piston mekanizmasını söküp takmak için ufak bir anahtar ile yine piston için olduğunu tahmin ettiğim minicik bir silikon gres şişesi ile karşılaşıyoruz (Twsbi bu söküp takma işini oldukça ciddiye alıyor). Silikon gresi muhtemelen EyeDropper dolma kalem yapacağım sırada kullanacağımdan, özenle saklıyorum. bunu da başka bir yayında anlatacağım.

Kalem öncelikle hafifmiş görünse de oldukça ağır ve irice boyutlu bir kalem (Lamy Safari'den 2 mm daha uzun). kapakla kullanmak mümkün değil zira kapak kalemin arkasına tam oturmuyor ve kalemin boyunu en az bir yarım boy daha uzatıyor. Kalemin kapaksız kullanımında masadan kayacağını düşünenler korkmasın çünkü kalemin gövde tasarımı, yuvarlanmayı engelleyen köşelere sahip. Ancak o kadar güzel işlenmiş ki bu köşeler hiç bir rahatsızlık vermiyor. Kapaktaki kırmız marka detayını ise "anlayamazsınız"!










Kalem'de uç olarak bir solağın tercih etmemesi gereken bir uç olan "stub 1.1" uç tercih ettim. Böylece bu kalemle owerwriter olarak yazıyorum. yani bileğimi bükerek kalemi yukarıda tutup yazıyorum, konforlu bir yazım sağlamasa da ancak bu şekilde italik yazabildiğimden böyle yazmayı tercih ediyorum. Mürekkep olarak da bu kaleme oldukça yakışacağını düşündüğüm Pelikan Edelstein Amber mürekkebini seçtim. Mürekkepteki harelenme çok keyifli umarın fotoğrafta görebiliyorsunuzdur. Kağıdın kalitesizliğinden dolayı (Ziraat Sigorta'nın Moleskine taklidi fildişi rengi kağıtlı defteri) ufak kırçıllanmalar yaptı. Ancak Moleskine kağıda gayet güzel yazıyor.




Kalem bu mürekkep ve uç kombinasyonuyla günlük kullanıma uygun olmasa da tebrik ve kısa not yazımında harikalar yaratıyor.

Ağırlığı haricinde başka bir dezavantajı bulunmayan Diamond 540 ilgi çekici ve kullanışlı bir kalem.

1 yorum: